Automatic Servis

Coffee Academy - The Seminar experience

Coffee Academy - The Seminar experience

Pred vama je šalica kave. Izvrsna, primamljiva aroma dopire do vaših nosnica.

Tada dolazi do prvog gutljaja, a baršunasto meka pjena miluje nepce.

Kava je užitak u kojeg treba okusiti i omirisati.

Inspirira životni polet i podiže duh.
Atraktivna prezentacija i odgovarajući ambijent pridonose pravom užitku u kavi. Osoba s visokom razinom obuke i vještinama u različitim vrstama kave, na primjer espresso, cappuccino i caffé latte zove se barista.

"Due cappuccini, per favore!"

Barista na talijanskom znači osobu koja radi za šankom i opisuje nekoga tko je specijalizirao pripremu kave. Barista je umjetnik kojem je kava strast i iznimno dobro razumije svoj zanat. Barista dobro poznaje kavu, stručnjak je u pripremi mirisnih, aromatičnih i vrlo vještih specijaliteta i zna kako ukrasiti napitak i prezentirati ga sa stilom.

Četiri čimbenika koja imaju utjecaja na savršen espresso

Espresso je možda najuobičajeniji talijanski napitak među klasicima kave. Budući da se često konzumira crna, bez dodataka šećera, vrhnja ili mlijeka, omogućuje vam iskustvo u kavi u najoriginalnijem i najčistijem obliku. Espresso je osnova većine specijaliteta od kave.
Ali nije sva kava jednaka, a espresso svakako nema svaki puta isti okus. Četiri su čimbenika koja imaju utjecaj na kvalitetu espressa:

Voda

Kava sadrži 98 % vode . Kvaliteta vode ima velik utjecaj na kvalitetu kave.
Optimalna voda za kavu treba biti svježa, sadržavati minerale i kisik i imati nisku do umjerenu tvrdoću. Ako tvrdoća vode premašuje 10° Njemačke tvrdoće (dH), preporučujemo upotrebu filtar patrona CLARIS plus.
Filtar patrone CLARIS plus sprječavaju stvaranje naslaga kalcija i uklanjaju tvari koje pogoršavaju okus i aromu, poput klora.

Kava u zrnu

Dostupan je velik izbor kave u zrnu, a mogu se drastično razlikovati jedna od druge. Dvije vrste kave u zrnu koje se najčešće koriste u cijelome svijetu poznate su kao Arabica i Robusta. Obje su dostupne u različitim stupnjevima kvalitete.
Zemlja porijekla ima važan utjecaj na različite okusne note. Većina kava dostupnih u maloprodaji jesu mješavine. Međutim, kave s jednom vrstom ili kave "čistog porijekla" postaju sve popularnije.
Raspon dostupnih kava gotovo je neograničen. A to je dobra stvar jer na kraju jedino što odlučuje o tome koja kava je najbolja je vaš osobni ukus. Ako kupite JURA automatski aparat za kavu imat ćete veliku prednost što ćete biti u mogućnosti odabrati bilo koju vrstu zrna i mijenjati ih prema svom raspoloženju, a da ne budete ograničeni na jednu vrstu ili marku.

Aparat

Kad imate odgovarajuće prirodne proizvode za svoju kavu – kavu u zrnu i pitku vodu – treba vam i odgovarajući aparat za kavu kojim ćete izvući najbolju moguću aromu i okus iz sastojaka i proizvesti najbolji mogući napitak.
Potpuni automatski aparat za kavu JURA omogućuje vam da prilagodite kavu na bezbroj različitih načina, izvodeći mnoge ručne zadatke koje izvodi barista, a sve to dodirom gumba.

Odgovarajuća finoća mljevenja

Stožasti mlinac potpuno automatskog aparata za kavu JURA ima različite postavke.
Korištena postavka ovisi o vrsti odabrane kave i o željenom specijalitetu od kave. Prilagodite finoću mljevenja odgovarajućem prženju i svom osobnom ukusu.
Finoća mljevenja utječe na vrijeme za koje voda teče kroz prašak kave, takozvano vrijeme ekstrakcije.
Finiji prašak kave produžuje vrijeme ekstrakcije tako da je maksimalna aroma oslobođena kada je espresso pripremljen. Podešavanje mljevenja je ispravno ako kava ravnomjerno teče u šalicu. Pored toga se formira i fina, gusta krema. Finije mljevenje daje tamniju kremu, dok grublje mljevenje proizvodi svjetliju kremu.

Sažetak

Odaberite finiju postavku za laganije prženje.
Međutim, ako je mljevenje prefino, kava samo kapa iz mlaznice za kavu, a okus bi mogao biti gorak. Odaberite grublju postavku za tamnije prženje. Međutim: ako je postavka mljevenja pregruba, kava teče prebrzo u šalicu.
Okus bi mogao biti vodenast s malo arome.
Naš savjet: ako vaša kava nije dovoljno jaka, odaberite finije mljevenje.
Zapamtite da je potrebno podesiti finoću mljevenja tijekom postupka mljevenja.

Temperatura kave

Kako biste osigurali optimalnu ekstrakciju kave, voda mora biti ispod točke vrelišta. Ako je temperatura vode previsoka, kava će imati gorak okus - ako je preniska, kava će imati kiselkasti okus, bit će bez mirisa i vodenasta. Različite razine temperature koje možete odabrati na svom potpuno automatskom aparatu za kavu JURA za specijalitete od kave su svi unutar optimiziranog raspona temperature, tako da se može razviti potpuna aroma kave.

Jačina kave

Jačina kave, drugim riječima količina praška kave korištenog za pripremu kave, može se prilagoditi određenim specijalitetima od kave i osobnom ukusu. U idealnim uvjetima, patentirana jedinica za kuhanje potpuno automatskog aparata za kavu JURA može obraditi od 5 g do 16 g praška kave.

Obujam vode

Obujam vode se također može podesiti ovisno o specijalitetu od kave koji želite pripremiti ili šalici koju koristite.
Proces profesionalnog kuhanja
Potpuno automatski aparat za kavu JURA koristi Intelligent Pre Brew Aroma System za ekstrakciju optimalnog okusa iz bilo koje mješavine i prženja. Ovaj sustav radi tako da optimalno podesi obujam vode za predkuhanje i pritisak na korišteni prašak kave. Varijabilna jedinica za kuhanje može obraditi između 5 g i 16 g praška kave.

Pojedinac

Odabir odgovarajuće kave u zrnu i odgovarajuće količine vode kao i ispravan rad aparatom za kavu iznimno je važan za završni rezultat.
Također je važno odabrati odgovarajuću šalicu i žlicu. Mali dodaci poput čokolade, bomboni ili keksi mogu pojačati intenzitet određenih aroma u kavi.
I na kraju, sveukupni ambijent u kojem se servira espresso važan je faktor za opuštajuće uživanje u ovom aromatskom napitku.


Novosti

Newsletter

Anketa

Anketa

Koliko često konzumirate kavu za van ili coffee to go?